Låt oss spara undan lite av alla bär från sommaren och istället njuta av den på hösten.  Det krävs så lite för att minnas de varma soliga dagarna. Här är några tips på hur du kan bevara dina bär på ett enkelt sätt.

Lingon i glasburk

Det är inte många som vet att lingon är perfekta till att skapa konserverade produkter. Här är ett av de enklaste recepten som gör det möjligt för oss att bevara smaken av lingonen. Vi behöver endast två saker (måtten avser en burk med konserverade bär)

  • 250 ml bär;
  • 1,5 matskedar rörssocker.

Lingon i glasburk

Bären måste först tvättas ordentligt.  Sedan ska bären värmas upp i en kastrull. Därefter lägger man i 1 matsked socker.  Lägg till de resterande lingonen för att sedan spara 1 cm marginal upp till burkens kant.  Häll på en halv matsked socker upp till kanten och vrid om burken.  Lägg burken upprätt i en kastrull med ljummet vatten.  Vattnet bör nå upp till 3/4 av burkens höjd.  Koka sedan vattnet på låg värme i 20 minuter.  Sedan kan man öppna burken som är fylld med bär efter några veckor och strö bären över pannkakor, eller använda dem vid garnering av bakelser.

Sommarminnen med hallon

Hallonjuice är väldigt lätt att förbereda och när man dricker det så påminns man om varma sommardagar.  Vi behöver endast:

  • 3 kg hallon;
  • 750 ml vatten;
  • 1 kg SOCKER.

Sommarminnen med hallon

Vi blandar hallonen med socker och vatten i en kastrull som kokas på svag värme tills frukterna börjar frigöra sin fruktsaft.  Därefter pressas fruktsaften ut med hjälp av en tjock sil.  Saften som vi har fått från bären ska hällas över till glasflaskor med lock för att sedan genomgå en pastöriseringsprocess. Det innebär att de ska kokas på liten värme i cirka 20 minuter.

Vinbärsuppfriskning

Saft gjord på svarta vinbär görs lika enkelt som hallonsaft.  För att skapa saften behöver man endast:

  • 1 kg svarta vinbär;
  • 250 ml socker;
  • 500 ml vatten;

Vinbärsuppfriskning

Vi värmer upp sockret och vattnet i kastrullen och sedan lägger vi till de tvättade och torkade vinbären.  Saften kokas i fem minuter och sedan hälls över med en sil till flaskor.  Nu behöver man endast pastörisera den.

Jordgubbar med lite hetta

Inget kommer att värma oss mer på höstkvällarna än den heta jordgubbssylten.  Det går snabbt att förbereda och den smakar jättegott.  För att göra den så behövs:

  • 1 kg jordgubbar
  • Gelatin för 1 kg frukt:
  • 250 ml socker;
  • 1 tesked vitpeppar:
  • 0,5 näve basilika

Jordgubbar med lite hetta

Jordgubbarna delas först i mindre bitar, antingen för hand eller med mixer.  Lägg dem sedan i en kastrull, tillsätt gelatin och värm upp blandningen. Här ner socker och peppar när jordgubbarna kokat upp och låt sedan koka i ytterligare 10 minuter. Tillsätt den hackade basilikan.  Blanda allt ordentligt och värm upp det på låg värme. Därefter är jordgubbsblandningen klar att hällas till syltburkar.  Efter att man har skruvat locket på dem så ska de placeras upp och ner tills de har svalnat.  Den heta goda sylten är klar!