:”Healthy Lifestyle” med blåbär - en god och frisk kost som ökar välbefinnandet.

”Healthy lifestyle”-trenden omringar oss från alla håll.  Färgglada tidningar, portaler och alla kanaler i sociala medier är fyllda av inlägg om ämnen för en hälsosammare livsstil. De flesta människor vet vad som döljer sig bakom det magiska uttrycket, men vi ska förklara för dem som inte vet. 

För att lära sig definitionen av uttrycket så räcker det med att man går in på Instagram och söker på bilder med hashtagen "healthylifestyle”. Det kommer då upp miljontals bilder på människor som sportar och färgglada ”fit foods” (hälsosam mat). Healthy lifestyle går ut på inget mer än att ta hand om sin hälsa - genom rätt kost, hälsosamma vanor och att röra på sig.

Fruktig livsstil

Framförallt nyttig kost!

Uttryck som: ”Du är vad du äter” och ”Säg mig vad du äter så säger jag vem du är” är väldigt viktiga inom Healthy lifestyle-filosofin. När man lägger upp sin kost ska den innehålla mycket frukt och grönsaker, men även spannmål och kött. Sötsaker bör däremot undvikas från menyn. För vissa innebär det en utmaning, för andra är det bara början på ett nytt, hälsosamt sätt att leva. Allt beror på din inställning, eftersom det finns flera lösningar på detta problem.  Om ord som #raw, #granolabar eller #nanacream inte är främmande för dig så vet du kanske att "sweet" inte nödvändigtvis betyder "onyttigt".  Vi har tips på några enkla recept för hälsosamma sötsaker med hjälp av Power Fruits-kampanjens hjältar.

Fruktig livsstil

Blåbär är inte rädda för dieter! 

Inledningsvis är det viktigt att påpeka att blåbär har få kalorier, innehåller lite socker och mycket vitaminer och mineraler.  Som jämförelse kan man säga att en chockladkaka med jordgubbsmak innehåller 570 kcal[1], medan 100 gram färska jordgubbar från trädgården endast innehåller 32 kcal (galet!).[2] Lingon är lite mer kaloririka med cirka 57kcal/100g[3]), hallon innehåller cirka 52 kcal/100g[4]) och svarta vinbär innehåller cirka 63kcal/100g[5]).

Glass

Ett alternativ till glass tillagas enkelt av bananer och blåbär. Frys ner frukterna under natten och mixa dem dagen efter och - Voila!  Du kan även lägga till en matsked jordnötssmör i smeten samt strö kokosflarn över efterrätten.

Fruktig livsstil

Energibar

Blanda grekisk yoghurt med en matsked lönnsirap i en kopp. Massan ska smetas ut på ett fat eller plåt med bakplåtspapper med en tjocklek på cirka en cm. Tryck ner blåbär, hallon och pistagenötter i smeten. Lägg plåten i frysen över natten och på morgonen skär du upp massan i fyrkanter.  Färdigt!

Pudding

 Fyll en kopp med ¼ tapioka-pärlor samt ca 4 dl kokosmjölk. Tillsätt 2 matskedar lönnsirap eller en sked xylitol och koka i 25 minuter på låg värme under omrörning. Häll den färdiga massan i en syltburk. Mixa jordgubbar till en smet som sedan hälls på toppen.

Internet är en samlingsplats för inspiration därför rekommenderar vi att du söker efter lätta och enkla recept med bär som huvudingrediens.  Snart kommer du att hitta fler recept hos oss under fliken ”recept”. Låt er inspireras av denna hälsosamma trend!

 


[1] http://zdrowezywienie.edu.pl/tabelekaloryczne.htm
[2] https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2385?manu=&fgcd=&ds=
[3] https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2166?manu=&fgcd=&ds=
[4] https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2374?manu=&fgcd=&ds=
[5] https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2195?manu=&fgcd=&ds=