Enligt Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer ska en balanserad och hälsosam kost för vuxna innehålla 400g frukt och grönsaker om dagen (det kan delas upp i fem portioner). Du behöver inte bara äta färska frukter men däremot innehåller färska frukter den största mängden näringsämnen och mineraler. För att din kost ska bli så näringsrik som möjligt kan du även äta kokade, djupfrysta, torkade och konserverade frukter, bär och grönsaker. Du kan även dricka juicer och smoothies för att öka variationen.

Bärfrukter kan vara ingredienser i nästan varje måltid. Här finner du några av våra förslag för din dagliga meny som innehåller jordgubbar, hallon, svarta vinbär och jätteblåbär.

Frukost

För många människor är frukost den viktigaste måltiden om dagen. Vårt förslag är att koka havregrynsgröt och sedan strö på hallon eller jätteblåbär (ca 100g frukter), som är en energikälla för hela förmiddagen. De som gillar morgonte kan dricka te med lite hallonsirap. Den här frukosten värmer upp dig och passar bra under höst- och vintertid.

Jagodowe menu na 5

Andra frukost förslag

Om du vill ha en variant för att hålla formen, kan du äta en portion färska eller tinade bär. En näve jätteblåbär väger ca 50g, en näve svarta vinbär väger ca 45g, en näve jordgubbar och hallon väger ca 70g. Ett annat förslag är bärsmoothies som kan göras snabbt och enkelt. Det enda du behöver göra är att mixa frukterna med filmjölk, yoghurt eller mjölk. En blandning av till exempel jordgubbar, bananer och kiwi har en intressant smak.

Lunch

Då och då passar det bra med en lättare lunch. Ett av våra förslag är pannkakor som smakar otroligt bra tillsammans med bär. En portion jätteblåbär (ca 100g) berikar smaken av pannkakor tillsammans med grädde. Vårt andra förslag på en lättlunch är makaroner (Pasta?) med jordgubbar (ca 150-200g frukt).

Jagodowe menu na 5

Mellanmål

Efter middagen kan det vara gott med något att dricka och då passar juice utmärkt. En populär juice är bland annat svart vinbärsjuice, som är fullpackad med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Om du vill att din kost ska vara lite sötare så kan du även äta en fruktdessert. Paj med jordgubbar eller maräng med jätteblåbär och hallon kommer att smaka mumsigt för alla som gillar godis. En portion innehåller mellan 50g och 100g frukt.

Middag

Middag är den måltid som oftast varierar mest människor emellan. Därför passar var och ett av de ovannämnda förslagen bra. Ett annat alternativ är jordgubbssallad (ca 100g frukt) som görs av en salladsmix, cocktailtomater, gurkor, oliver, fetaost, dressing och dekoreras med jordgubbar på toppen.

Kom ihåg att din kost ska vara varierande och balanserad – det är nyckeln till framgång. Bär kan vara viktiga ingredienser i en hälsosam meny. De har två stora fördelar; de är fullpackade med vitaminer och näringsämnen och de smakar otroligt gott. Ha det bra!