Forskare undersöker ständigt de föreningar som finns i jordgubbar för att se om de kan hjälpa oss att skydda våra hjärnor från olika sjukdomar.

Kan jordgubbar skydda våra hjärnor?

De flesta av oss gillar jordgubbar.  De är de mest populära bären. De passar utmärkt till att använda både till varma och kalla efterrätter.  De ger en god smak till drinkar och är en källa till mikro och makroelement - kalcium, fosfor, järn, kalium och mangan. Men är det deras enda fördelar? Faktiskt inte!

Forskning kring jordgubbar

 

Forskning kring jordgubbar[1]

Forskare från Salk institute of biological studies har bestämt sig för att titta på en av de antioxidantföreningar som de hittar i jordgubbar. Detta är fisetin som enligt forskarna anses vara en grupp av flavonoider[2], som är föreningar i bär[3]. Fisetin kan hjälpa dig att undvika problem i samband med åldrande av hjärnan, inklusive sjukdomar som Alzheimers. Dessutom testar minskar också effekterna på stress och begränsar inflammatoriska tillstånd i kroppen.

Jordgubbar för ens minne

Man har kunnat komma fram till att fisetin reducerar minnesproblem hos möss som har en genetisk predisposition att bli alzheimerssjuka.  För närvarande arbetar forskarna med hur det fungerar hos individer som insjuknar naturligt i denna sjukdom - och de första resultaten bringar hopp.  Efter testning visade sig att äldre individer som intog fisetin behöll en hög nivå av intellektuell förmåga, och deras inflammatoriska processer och stressnivåer var lika låga som hos yngre.

Det är dock en lång väg att gå innan antioxiderande medel kan användas inom medicin.  Studier visar emellertid att många av dessa ämnen, inklusive de som finns i jordgubbar, kan ha mycket att erbjuda i forskningen.


[1] Se.: http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzynki/141/zawarta_w_truskawkach_substancja_utrzymuje_mozg_w_dobrej_formie,10444.html
[2] Ibidem
[3] Hoffmann M. Utvalda frukters egenskaper, Warszawa 5.04 2015 r, s. 21