Alla har inte en stor trädgård där man kan odla bär. Om man vill kan man odla både jordgubbar, hallon, svarta vinbär och jätteblåbär på balkongen eller i en liten trädgård vid huset.

Vilka förhållanden behövs för att odla bär?

För att odla bär på balkongen krävs vissa förhållanden. Det viktigaste är att sol strålar in på ytan där buskarna ska växa. Växterna ska exponeras för sol i minst fem timmar om dagen. Om du inte tar vara på solstrålarna får buskarna svårt att odla fram bär. Om du odlar bär vid huset är det lite lättare. Om det inte växer några höga träd i närheten som hindrar tillgången till solen kommer buskarna att ha bra förhållanden och tillräcklig med sol.

Bär på balkongen? Hur kan du själv odla bär?

Hur väljer man blomkrukor och var på balkongen ska man ställa dem?

Om du vill odla bär på balkongen ska du välja ordentliga blomkrukor. Om man har en begränsad yta är det bättre att köpa större blomkrukor för flera växter. Enstaka blomkrukor tar mer plats och du får mindre antal buskar. Ställ blomkrukorna vid väggen eller vid balkongräcket om det finns tillräckligt mycket solljus där. På så sätt kan du använda hela utrymmet och tillgången till växterna blir bättre.

Golvet är inte den enda ytan som kan användas på balkongen. Det finns andra ytor som kan användas. När det gäller bärplantor, som bland annat jordgubbar eller hallon kan du montera speciella hyllor på väggen där du kan ställa några blomkrukor till. Det finns även hängande krukor som man kan ha på den yttre sidan av balkongräcket. Glöm inte att alla frukter måste ha tillgång till sol när du placerar dem.

Liknande råd gäller en mindre trädgård vid huset. Du kan använda varje ledigt utrymme som finns. Blomkrukor med växter som ställs vid staketet och vid husets väggar är en källa till färska frukter och gör platsen vacker. Din trädgård kommer att se trevligare ut. Du kan även montera hyllor för blomkrukorna på husets yttre vägg. En bra lösning är att använda fönsterbrädor där du också kan ställa dina blomkrukor. Det finns massor av möjligheter!

Bär på balkongen? Hur kan du själv odla bär?

Vilken jord passar bäst?

Om du vill odla bär ska du välja trädgårdsjord. Den kan köpas i varje affär som säljer trädgårdsvaror. Blanda jorden med kompost - som är det bästa naturliga gödningsmedlet och hjälper dig som odlar växter på balkongen.

Det lönar sig att bygga sin egen lilla trädgård på balkongen och när som helst ha tillgång till färska bär.