Jordgubbar

 

Jordgubbar är kända bär som odlas i de flesta länderna med tempererat klimat, men även i varma subtropiska klimatzoner. Det är den unika, söta smaken som har gjort jordgubbar till det mest kända bäret. Frukter växer på buskar som är mellan 15 och 45 cm höga och har blommor med fem kronblad. Odlare har skapat många olika versioner av den unika växten.

 

Jordgubbsodling

Trots att jordgubbar är kända i hela världen, det är bara få personer som vet att jordgubbar skapades av en ren slump. De blommade första gång i en av holländska botaniska trädgårdar i närheten av Amsterdam på 1700-talet som en korsning mellan två amerikanska sorter: chilienska jordgubbar och virginska jordgubbar. Förmodligen odlades två buskar i närheten av varandra och så skapades jordgubbar.

Sedan dess har jordgubbar blivit det mest framgångsrika bäret i många länder. Nuförtiden är USA den största producenten av jordgubbar i hela världen. Under de senaste fem åren har 1100 tusen ton jordgubbar odlats i USA. Andra viktiga producenter är Spanien, Ryssland och Turkiet. Polen finns på sjunde plats med 200 tusen ton årligen.

Jordgubbssorter

Det finns många olika jordgubbssorter. De mest kända:

  • bär frukt några gånger per år: Capri, Elsinore, Selva, Albion, Everest, Promise;
  • bär frukt väldigt tidigt: Clery, Honeoye;
  • bär frukt tidigt: Laxton’s Utylity, Drottning Luiza,  Senga Precosa, Sonata, Sensation (som smakar ananas);
  • är mellantidiga: Elsanta,  Delicatesse,  Dukat (en polsk sort) i Senga Sengana;
  • är mellansena: Marmolada;
  • är sena: Madame Moutot, Elista, Louis Gauthier.

En unik sort av jordgubbar är Kasubska Jordbuggar, som kallas även för kaszëbskô malëna. Namnet beskriver jordgubbar som odlas i den polska regionen Kassubien som ligger i norra Polen. År 2009 registrerades Kasubska Jordgubbar av Europeiska kommissionen som skyddad ursprungsbeteckning. Enligt experter har den polska sorten en unik doft tack jordens egenskaper och Kassubiens klimat. Europeiska kommission har bekräftat att Kasubska Jordgubbar kan odlas bara på ett begränsat område. Vid produktionen gäller starka kvalitetsregler.

kasjubiska jordgubbe

 

Jordgubbar i köket

En av de viktigaste grunderna varför jordgubbar har blivit så kända, är att de kan användas på många olika sätt. Du kan äta dom råa eller som jordgubbssylt. De behåller sina unika egenskaper även när du fryser dem. Det är intressant att du kan använda jordgubbar på många olika sätt, inte bara för att laga sylt, saft eller för att frysa dem. Du kan brygga te av torkade jordgubbsblad. Men det mest kända sättet att använda jordgubbar i köket är att laga efterrätter. Deras unika smak berikar kakor, efterrätter och cocktailar.

Dessert med jordgubbar

 

Annan användning av jordgubbar

Jordgubbar används även i kosmetiska branschen, de är ingredienser i olika kosmetika för bl.a. torr eller fjällande hud. Vitaminer och mineraler som finns i jordgubbar påverkar huden och hår. Tack sin intensiv och karakteristisk doft används jordgubbar som doft i kosmetika eller vid aromaterapi. Av fruktmassa produceras hemmagjorda ansiktsmasker och peelingar.

Jordgubb bärfrukter