Jätteblåbär

 

Jätteblåbär är ett bär som konsumenter i hela värden älskar att äta. Den sorten vi beskriver heter egentligen amerikanskt blåbär. Blåbär är en växtart inom familjen ljungväxter och växer på buskar som är upp till 2 meter höga, har vita blommor och flergrenade stjälkar. Det som gör jätteblåbär unika är deras storlek, de är större än vanliga blåbär. Smaken är liknande, men till skillnad från sin lilla kusin – kan du inte smutsa ner dig. Jätteblåbär blommar i slutet av maj, beroende på sorten mognar frukter från början av juli till slutet av september.

 

Jätteblåbärsodling

Jätteblåbär kommer från USA och är en relativ ung frukt. På 1800-talet var mängden vilda jätteblåbärsbuskar i USA tillräcklig stor för den dåvarande marknaden. Dynamisk civilisationsutvekling och snabb befolkningstillväxt har påverkat en ökad efterfråga på vilda bär. Första försöket att odla jätteblåbär misslyckades. Orsaken var att jätteblåbär har speciella krav på jordens surhetsgrad. Det var först på 1930-talet när man lyckades odla jätteblåbär i trädgårdar efter många år av misslyckade försök.

Nuförtiden odlas 80 % av alla jätteblåbärsbuskar i Nordamerika, särskilt i USA och Kanada. I dessa länder används över hälften av odlade frukter i beredningsindustrin, i andra länder i världen produceras jätteblåbär först och främst som ingredienser till efterrätter.

Polen är den största producenten av jätteblåbär i Europa och finns på tredje plats i världen (efter USA och Kanada). Det var år 1924 som man för första gång försökte odla jätteblåbär i Polen. Nuförtiden exporteras 80 procent av alla odlade frukter.

Jätteblåbärssorter

Viktigaste av kriterier för att skilja olika sorter är när frukter mognar. Det finns tidiga, mellansena och sena sorter.

Några av de mest kända svartvinbärsorterna är:

  • Earlublue, Bluetta, Patriot, Duke Spartansom är tidiga sorter;
  • Bluejay Bluecrop som är mellansena sorter,
  • Darrow, Brigitta Bluegold som är sena sorter.

 

Eine Handvoll Blaubeeren

 

Jätteblåbär i köket

Jätteblåbär är populära i köket för de kan användas på olika sätt i maträtter, drinkar eller efterrätter. Du kan även producera jätteblåbärssylt och saft. De kan användas som fyllning i klimpar och ätas med makaroner. Det finns också olika typer av blåbärsdrycker som likörer, tinkturer och vin. Det enklaste och vanligaste sättet att äta jätteblåbär är äta råa eller torkade frukter.

Heidelbeeren in der Küche

 

Annan användning av jätteblåbär

Jätteblåbär är mer och mer känd som ingredienser i kosmetika, särskilt i såna länder som bl.a. Sydkorea och USA. De kallas ofta ”mat för hud”. Tack vare innehållet av olika vitaminer och mineraler kan de användas som ingredienser i hudmasker och hudvårdsprodukter. Många kunder väljer jätteblåbärs-produkter på grund av att deras lukt är neutral och inte så intensiv som svartvinbärs.

Borówki zastosowania