Hallon

hallon

 

Hallon är en buske som tillhör familjen rosväxter och är känd för sina röda frukter. Hallonbuskar är upp till 2,5 m höga och har kraftiga rötter. Hallonbusken är tätt beklädd med taggar och liksom björnbär böjer sig grenarna mot jorden. Buskens vita små blommor växer mellan maj och augusti. Hallon tillhör perenner (Perenner är fleråriga örtartade växter som vissnar ner på vintern och börjar växa igen på våren) och odlas på grund av sin smak och hälsosamma egenskaper. Redan under medeltiden odlades hallon som fruktbuske. Sedan dess har det odlats olika typer av hallonsorter.

 

Hallonodling

Vilda hallon växer i skog, bland snår och även i bergsluttningar 2000 m. ö. h. Hallon ställer stort krav på jorden. De ska växa i skuggan. Å andra sidan är hallonbuskar motståndskraftiga mot frost. Vilda hallon växer i Asien och i hela Europa förutom Portugal och Island. I Polen odlas de i hela landet. Polen är den största hallonproducenten i hela världen med 130 tusen ton frukter årligen. Uppskattningsvis kommer var femte hallon från Polen.

Hallonsorter

Det odlas många olika hallonsorter. De flesta är hybrider, alltså korsningar bland olika arter. Många sorter får frukt på tvåårsskotten, men nuförtiden finns även hallonsorter som har frukt på ettårsskotten.

Några av de mest intressanta hallonsorterna är:

  • Beskid – som växer snabbt och får frukt på tvåårsskotten;
  • Skogsglänta - som får frukt på ett års- och tvåårsskotten;
  • Polka – som är en höstväxt
  • Morgondagg – som får gula och orange frukter. 

Hallonsorter

 

Hallon i köket

Hallon är en enkel och smaklig mellanrätt. De passar både till kött och till efterrätter. Oberoende av i vilken maträtt de finns garanterar hallon en unik och karakteristisk smak. Hallonsaft är väldigt populärt i Polen, särskilt som koncentrerad sirap. Du kan dricka hallonsaft på vintern med te och på sommaren i uppfriskande drycker. Även när sommaren är slut kan du njuta av hallonets underbara smak i sylt.

Hallon i köket

 

Annan användning av hallon

Hallon används inte bara i köket, de används även i medicin. Sedan flera tusen år har hallon använts som läkemedel när man är förkyld eller fryser, eftersom hallonsaft innehåller mycket C-vitamin. Hallon kan även användas i kosmetika – hallonbladste har tidigare använts för att färja hår svart.Annan användning av hallon