Grillsäsongen har börjat! Vad sägs om vinbärsmarinerat kött och en blåbärsefterrätt?

Låt oss grilla!  Säsongen har redan börjat och ditt grillparty med vänner och familj kommer nu att få nya nyheter på menyn.  För att imponera alla runt bordet rekommenderar vi en intressant marinad gjord av svarta vinbär, som passar perfekt till både fläsk -och kycklingfilé. Till efterrätt rekommenderar vi fruktspett med vaniljglass och mascarponeost.  Låter det gott?  Det är bara att sätta igång! 

Bärinspiration till grillen

Vinbärsmarinat till kött

Vinbärsmarinat till kött

Ingredienser för cirka 1 kg kött exempelvis fläskfilé eller kycklingfilé:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 matsked Dijonsenap
  • 1 tesked mald koriander
  • 1 tesked kummin;
  • 1 tesked salt
  • 300 g svarta vinbär;
  • 2–3 kryddnejlikor:
  • 1 matsked socker
  • färsk mald peppar

Pressa vitlök i en kopp, lägg till senap, koriander, kummin, salt och färskmald peppar.  Alla dessa komponenter ska blandas ordentligt.  Fläskfilén ska gnidas in med kryddorna och sedan lindas in i plastfolie och lämnas i ett kylskåp, helst under en hel natt.  Vinbären ska läggas i en kastrull, tillsätt socker och kryddnejlikor.  Detta ska kokas tills frukterna börjar falla sönder. Mal dem sedan genom en sil så att du får en moussekonsistens.  Filén ska skäras i skivor och varje skiva ska marineras med vinbärsmoussen. Därefter ska du låta den stå i kylskåpet i 30 minuter.  Efter det kan du lägga köttet på grillen! 

Fruktspett med halloncoulis:

Fruktspett med halloncoulis

Ingredienser:  för cirka 12 styck)

  • 4 stora bananer
  • 4 persikor:
  • 500 g jordgubbar:
  • 250 g blåbär:
  • 1 burk ananas.

Till coulis.

  • 300 g hallon;
  • 1/2 apelsin
  • en nypa rivet citronskal:
  • 2 teskedar socker.

Samtliga frukter ska tvättas och torkas med en pappershandduk.  Skala bananerna och skär i tjocka skivor (cirka. 2–3 cm). Persikorna ska skäras i klyftor, ananasen ska skäras i fyrdelade skivor, större jordgubbar ska skäras på mitten och de mindre ska lämnas kvar hela precis som blåbären.  Trä sedan på frukten på spetten med en fruktbit av varje sort till cirka två tredjedelar av pinnen.  De färdiga grillspetten ska grillas i cirka 10 minuter tills de blir lite gyllenbruna och frukterna grillade. Under tiden sätter du igång med din coulis.  Det räcker med att skölja hallonen. Apelsinhalvan och sockret ska blandas till en mousse och i slutet tillsätter du en nypa rivet citronskal.  De grillade fruktspetten ska serveras med coulis och helst med vaniljglass eller mascarponeost.

Finare frukt såsom hallon, björnbär, svarta vinbär, körsbär, blåbär eller jordgubbar passar utmärkt som grilldelikatess, men eftersom att de är små är det bättre att grilla dem på en aluminiumbricka. Serveras varma med glass.

Vi rekommenderar alla att följa Facebooksidan ”Enastående egenskaper hos vanliga frukter”.  Där kan du hitta mer kulinarisk inspiration och dela med dig av dina bärsrecept.