Julen är den tid när alla familjemedlemmar samlas och tillsammans förbereder julmaten. Traditionell julmat känns som ett måste, men även på julbordet kan några nya inslag tillföras.

Julvallmofrökaka med bär

Ett förslag på juldessert är en vallmofrökaka med bär. De bästa bären att använda i kakan är hallon men även jätteblåbär passar bra.  Kakan bakas med smördeg istället för med traditionell bulldeg och dekoreras med glasyr. Bären bidrar med en frisk smak och nyttiga näringsämnen.

owoce jagodowe w swiatecznym menu

Ingredienser:

  • 0,5 kg fryst smördeg

  • 6 ägg

  • 0,5 kg vallmofrö

  • 200 g socker

  • 20 g smör

  • 2 tsk vaniljolja

  • 2 tsk strösocker

  • Ett glas hallon eller jätteblåbär

  • 1 liter mjöl

  • salt 

Så här gör du

Lägg vallmofröna i mjölken, häll på lite vatten och koka blandningen en timme. Låt massan svalna. När massan svalnar, häll vallmo- och mjölkblandningen i silen och låt den rinna av ordentligt. Låt massan stå ca 20-30 minuter så att vallmofröna blir fria från mjölk och vatten. Blanda sedan upp vallmoblandningen två gånger.

Separera äggulan från äggvitan. Blanda äggvitan med salt och vispa till en fast maräng. Rör äggulan och sockret vitt och pösigt.

Blanka den torra vallmoblandningen med äggulan och sockerblandningen, vaniljolja och marängen. Smält smöret och låt det svalna.

Ta ut smördegen ur kylen och lägg mellan två ark smörpapper och tina den. Ta bort det övre arket och smörj degen på ena sidan med smör. Lägg vallmomassan på den platta degen. Kom ihåg att massan inte får ligga på kanterna. Strö på hallon eller jätteblåbär, rulla kanterna på vallmomassan och rulla sedan ihop hela degen. Sätt ungen på 200 grader. Lägg vallmofrökakan på ett bakplåtspapper och placera i ungen i ca 35-45 min. När kakan är färdig och svalnat, strö på strösocker eller pensla med glasyr.