Några enkla metoder som kommer att se till att man njuter av färska frukter längre.

Blåbärssäsongen har börjat.  De finns nästan överallt och det är svårt att motstå dem.  Vi köper dem oftast för att ha till hands när vi blir sugna på dem.  Det är värt att veta hur de ska förvaras för att behålla dem färska längre.

Se upp för mogna frukter

Frukt och grönsaker bör ätas flera gånger om dagen, så att kroppen får mineraler och vitaminer under hela dagen.  De flesta frukterna utsöndrar eten, det är en kemisk komposition som stimulerar fruktens mognad.  Ju mognare frukten är desto mer eten utsöndras vilket gör att den går in i en fas av övermognad och därefter börjar den bli dålig.  Om all frukt förvaras i en och samma låda så kommer mögel som finns på en frukt att sprida sig till den andra frukten.  Det är anledningen till att mogna frukter ska förvaras separat.  Eten utsöndras i stora mängder hos frukter som äpplen, avokado och mogna bananer, kål, auberginer, sallad, honungsmelon, mango, klementiner, lök, päron, persikor, plommon och tomater. Därför fokuserar vi på dem. [1]

Ta reda på vad man kan göra för att blåbär ska vara färska länge.

Lyckligtvis så har blåbär en sorts resistans mot eten som utsöndras av andra frukter. [2] De är mindre resistenta mot mögelspridning från andra frukter. [3] Det är viktigt att vara försiktig om vi vill njuta av smaken från jordgubbar, svarta vinbär, blåbär och hallon så länge som möjligt.

Ta reda på vad man kan göra för att blåbär ska vara färska länge.

SÄKERHETSFÖRESKRIFTER:

  1. Om vi vill att våra frukter ska vara så färska som möjligt så är det viktigt att undersöka dem noga när vi handlar. Välj endast de som är oskadade och fasta i konsistensen.  Noggrant utvalda jordgubbar, hallon, svarta vinbär och blåbär kan du förvara utan problem i kylskåpet upp till 2 dagar.
  2. Frukter som börjar bli dåliga ska slängas omedelbart. Att endast skära bort skador på skinnet eller fruktköttet har ingen effekt eftersom mögel sprider sig. Fast det inte syns med blotta ögat så har hela frukten infekterats och en vit beläggning sprider sig på frukten.

Ta reda på vad man kan göra för att blåbär ska vara färska länge.

  1. Rätt fuktighet är viktig för luftfrukten. Om fuktigheten blir för stor kommer frukterna att bli dåliga snabbare.  Det är därför värt att förvara dem på en bricka eller på en tallrik med absorberande underlag.  Det är också viktigt att avlägsna stjälkarna, de fungerar som en propp som skyddar frukterna från att fukt kommer in i frukten.
  2. Det är bra att veta vart man ska förvara frukterna, bland annat blåbär. Det mest lämpliga stället är den nedre lådan i kylskåpet, där blåbär trivs bäst.

Genom att följa dessa riktlinjer kommer våra jordgubbar, hallon, blåbär och svarta vinbär hålla sig färska längre och därför kommer vi kunna njuta av deras unika egenskaper och smak längre.

 

[1] Se: https://kuchnia.wp.pl/tych-owocow-i-warzyw-nie-przechowuj-razem-szybciej-sie-zepsuja-6054908955533953a,
[2] Ibidem
[3] Se.: http://kobieta.interia.pl/zdrowie/news-plesn-na-jedzeniu,nId,2381602,