Hur väljer man frukter av högsta kvalitet? Låt oss lägga märke till certifikaten som de innehar.

De är färska, goda och näringsrika. Våra smaklökar kan avnjuta bären hela sommarsäsongen men också när den är slut.  Hur ska man välja frukter med god kvalitet? Låt oss lägga märke till certifikaten som de innehar.

Vad visar certifikatet?

Certifikatet visar att produkten är högkvalitativ. När vi köper certifierad mat kan vi vara säkra på att den fullföljer säkerhetsstandarder.  Det garanterar också att gården där produkten har sitt ursprung har godkänts efter att ha gått igenom en sträng policy gällande produktion, skörd och lagring.

Unik kvalitet i Europa

Fruktcertifikat

GLOBAL G.A.P. (Good Agricultural Practice) Certifikat - som är oberoende och frivilligt är det populäraste sättet att garantera födans kvalitet hos jordbruket. Ett av de viktigaste målen är att begränsa onödig användning av gödningsmedel och växtskyddsmedel.  Denna praxis är till för att förbättra miljöns tillstånd och se till att man kan nyttja jordbruksområden så länge som möjligt.[1] VI konsumenter tar del av detta indirekt eftersom vi får tillgång till produkter som med sin konsistens och näringsvärde liknar sina naturliga motsvarigheter. Vi kan ta reda på om frukterna som vi köper har GLOBAL G.A.P. certifikatet genom att titta på förpackningen. Det kommer inte finnas Global G.A.P. logotypen på produkten, däremot finns där en 13 siffrig kod (GGN) som identifierar jordbruket från vilken produkten kommer ifrån.  Efter att man skriver in den på sidan www.database.globalgap.org så får man mer detaljerad information.

Unik kvalitet i Europa

IPO System – (Integrerat fruktproduktionssystem) är ett modernt system för matkvalitet med vegetabiliskt ursprung. Man lägger speciell fokus på miljöskydd och människors hälsa och det är därför man kräver att producenterna minskar användningen av växtmedel till minimum.[2]

Den högkvalitativa skörden som kommer från IP (Integrerad produktion) är certifierade och innehar det registrerade varumärket IP. Inte alla fruktsorter och grönsakssorter kan vara certifierade. IPO gäller främst svarta och röda vinbär, hallon, blåbär, jordgubbar, äpplen, päron, plommon, persikor, aprikoser, körsbär och krusbär.[3]

30 minuters standard – är en ny högre standard för skörd av amerikanska blåbär som har utvecklats och implementerats i Polen.  Den går ut på att man fryser ner frukterna efter att de plockats.  Processen måste genomföras inom 30 minuter därav namnet.  Mogna och oskadade frukter sorteras för hand och förvaras i genomskinliga förpackningar vilket underlättar preliminär kontroll.  Därefter placeras de i större lådor och transporteras sedan snabbt till en sorteringsenhet där de kyls ner.  Här väljs de bästa exemplaren ut.  Från sorteringsenheten hamnar frukterna sedan i en kylförvaring där de väntar på transport till kund.[4] Tack vare detta hålles blåbär färska längre samt håller en fast och saftig konsistens.

Unik kvalitet i Europa

Syftet med samtliga standarder och certifikat som tillämpas för produktion i Europa är att få högkvalitativa produkter.  Uppfödare arbetar med att deras produkter ska karaktäriseras av den bästa smaken och att de behåller sin friskhet så länge som möjligt. Resultatet är att vi konsumenter kan glädja oss av högkvalitativa europeiska blåbär. 

 

[1] Se.http://www.haccp-polska.pl/globalGAP.html i http://freshmazovia.com/uslugi/globalgap/
[2] Se.http://www.minrol.gov.pl/Jakosc-zywnosci/Integrowana-produkcja-roslin
[3] Ibidem
[4]Se.http://www.sadyogrody.pl/owoce/101/polish_berry_cooperative_promuje_nowy_wyzszy_standard_zbioru_borowki_video,8997.html