Svartvinbär

Svartvinbär är en buske som tillhör familjen ripsväxter och växer vanligtvis i tempererat klimat. Svartvinbär har inga speciella krav på jorden eller odling. Ofta växer svartvinbärbuskar i trädgårdar. Frukter växer på buskar som är upp till 2 meter höga. Dess rötter, blad och blommor är tätt beklädda med körtlar som har en karaktäristisk doft.

 

Svartvinbärodling

Svartvinbär kommer från Central- och Nordeuropa och västra delar av Asien. Innan den unika sorten av bär som blivit populär i mat, har vilda buskar vuxit vid havskusterna och i skogar. Nuförtiden växer svartvinbärbuskar i nästan hela värden med temperatur som är lämplig för växten. Redan på 1600-talet användes svartvinbär som läkemedel och kallades för ”ungdomselixir”. Svartvinbär är mycket C-vitaminrika. 

vinbärSvartvinbärsorter

Polen är den största svartvinbärsproducenten i världen. I Polen finns 57 % av Europas produktion och 53 % av världens produktion. Varje år produceras nästan 100 tusen ton svartvinbär.

Några av de mest kända svartbinbärsorterna är:

  • Ceres – en svartvinbärssort med stora kluster av smakliga frukter, som mognar i juli och enkelt faller av, buskarna är motståndskraftiga mot flesta sjukdomar;
  • Titaniafår stora kluster av mellanstora frukter, som mognar i slutet av juli, buskarna är motståndskraftiga mot låga temperaturer och flesta sjukdomar;
  • Ojebynfår mellanstora och stora frukter, som mognar i början av juli, buskarna är mottagliga för vinbärrost.

 

 Svartvinbär i köket

 Svartvinbär i köket

Svartvinbär är en enkel och smaklig mellanrätt. De passar till olika typer av efterrätter. Svartvinbär kan man göra mycket smarrigt med. Även Cumberland-sås produceras av svartvinbär. Såsen smakar otroligt gott med olika typer av kött, t.ex. rådjurskött, fläsk eller lamm- och fårkött. Svartvinbär används även för att producera saft, tinkturer och likörer, bl.a. söt Crème de cassis.

 

 Annan användning av svartvinbär

Svartvinbär med sin karaktäristiska smak används inte bara för att laga smakliga maträtter. Frukter används även i kosmetika. Kosmetiska branschen använder gärna unika egenskaper av svartvinbär. Dess extrakt finns i krämer, balsam och läppstift. Svartvinbärsolja används även i Spa-salonger vid bl.a. kroppsbehandlingar. 

 Annan användning av svartvinbär